JPE Design Studio :: The Precinct

JPE Design Studio Pty Ltd
Level 4/19 Gilles Street
Adelaide 5000
South Australian
Australia
Tel +61(0)8 8406 4000
Fax +61(0)8 8406 4007

ABN 97 007 776 249
PO Box 6401
Halifax Street 5000
South Australia
Australia
design@jpe.com.au

View on Map

The Precinct

A speculative proposal for a large development site in Adelaide's CBD provided an opportunity to explore green connections, the nature of public and private open space, tower identity and a new model for urban activation.  

Dividing the larger masses into towers allowed greater opportunity for natural light penetration and air flow to the facade. Creating gaps between buildings also maximised ventilation and light to lower ground and transition zones, providing opportunity for quality public and private outdoor spaces.

Lifting the base of the tower forms spatially freed the ground and transition levels, creating open outdoor space for retail and community activity as well as opening avenues for pedestrian travel and community links.

A prominent feature of the site is a small park set inside the shell of an existing masonry building. By pulling this open space from the corner through the entire site created a visual and spatial connection to the surrounding context while also creating attractive communal landscaped zones.

The Precinct

The Precinct
The Precinct
The Precinct
The Precinct
The Precinct
Back to Top