The Precinct

A speculative proposal for a large development site in Adelaide's CBD provided an opportunity to explore green connections, the nature of public and private open space, tower identity and a new model for urban activation. Dividing the larger masses into towers allowed greater opportunity for natural light penetration and air flow to the facade. Creating gaps between buildings also maximised ventilation and light to lower ground and transition zones, providing opportunity for quality public and private outdoor spaces.

Lifting the base of the tower spatially freed the ground and transition levels, creating open outdoor space for retail and community activity as well as opening avenues for pedestrian travel and community links. A prominent feature of the site is a small park set inside the shell of an existing masonry building. By pulling this open space from the corner through the entire site, a visual and spatial connection to the surrounding context is created while also creating attractive communal landscaped zones.